Has anyone changed their brass nut on the Z axis?

Ask the MakerGear community for assistance...
Post Reply
User avatar
Farr0wn3d
Posts: 298
Joined: Tue Mar 31, 2015 4:16 am
Location: Calgary, Alberta, Canada

Has anyone changed their brass nut on the Z axis?

Post by Farr0wn3d » Sun May 07, 2017 5:21 am

Mind is worn out, so I ordered a new one, and now that I'm part way into the replacement, I've realized that the method I planned to use isnt going to work.

Does anyone have experience with doing this?

User avatar
ednisley
Posts: 1168
Joined: Fri Apr 11, 2014 5:34 pm
Location: Halfway up the Hudson
Contact:

Re: Has anyone changed their brass nut on the Z axis?

Post by ednisley » Sun May 07, 2017 12:48 pm

When I replaced the Z-axis motor (*) a few years ago, I wrote down what I did in case I ever had to do it again:
https://softsolder.com/2013/06/28/maker ... ransplant/

Image

The operation required more disassembly than I expected, but the sequence may work for you, too …

(*) With one direct from The Orient, not an official Makergear part.

User avatar
Farr0wn3d
Posts: 298
Joined: Tue Mar 31, 2015 4:16 am
Location: Calgary, Alberta, Canada

Re: Has anyone changed their brass nut on the Z axis?

Post by Farr0wn3d » Sun May 07, 2017 6:01 pm

Thank you for your reply, Ed.

I hadn't even considered removing the Z rods.

I threaded the new brass Z nut onto the top portion of the lead screw (where the knob was) to see how far gone my original nut was, and to my surprise the new one has very similar radial and axial play when compared to the original one. I had expected there to be zero in the new one. This has prompted me to reconsider replacing it at this time.

Post Reply