Simplify3D Version 4.0 just got released.

Have questions or comments about Simplify3D, Slic3r, Cura, Reptier, etc? Or wondering about which CAD software to use...discuss it here...

Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby sthone » Tue Jul 25, 2017 2:32 pm

Just a heads up as I never see in software update notifications ..... Simplify3D Version 4.0 just got released and it looks like it has quite a few improvements.
User avatar
sthone
 
Posts: 821
Joined: Tue Jul 08, 2014 8:25 pm
Location: Connecticut

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby TerryL » Tue Jul 25, 2017 4:19 pm

Dang, I hope Makergear doesn't make me wait too much longer. I have my first 3D printed ordered ***the M3 Dual***. This is worse than a kid at Christmas.

"Version 4.0 also introduces... ...and new dual extrusion options".
And the new version is well timed considering the fact that the M3 Dual comes bundled with Simplfy3D.

Oooooh.. saving support material I like that.

Image

https://3dprintingindustry.com/news/simplify3d-version-4-0-new-features-3d-printing-119084/
TerryL
 
Posts: 4
Joined: Wed Jun 07, 2017 1:47 am
Location: Wisconsin, USA

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby jferguson » Wed Jul 26, 2017 12:57 am

sthone wrote:Just a heads up as I never see in software update notifications ..... Simplify3D Version 4.0 just got released and it looks like it has quite a few improvements.


Is this what you are using?

john
jferguson
 
Posts: 76
Joined: Mon Mar 30, 2015 7:26 pm

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby owenwp » Wed Jul 26, 2017 9:35 pm

Still no profile for the M3.
owenwp
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 07, 2017 8:51 pm

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby TappedOut » Sat Jul 29, 2017 8:00 pm

Waiting for M3 profile and 4.0 crashes everytime I use Variable Process Wizard and select prepare to print.
Windows 10 Pro 64 Creators Edition, 32 gig ram, Intel I7, Nvidia 1080 Ti.
TappedOut
 
Posts: 5
Joined: Sat Jul 29, 2017 7:54 pm

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby TappedOut » Mon Jul 31, 2017 11:32 am

Well tried variable process on another model and it worked fine.
My computer did not crash, so maybe something about the other model that made it crash.
Love Simplify 3D !!
TappedOut
 
Posts: 5
Joined: Sat Jul 29, 2017 7:54 pm

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby alanlstar » Wed Aug 16, 2017 7:45 pm

I just started using 4.0, and it does some strange things with rafts; it created a small raft under the points that touch the build plate, but left major sections of the part I was trying to print unsupported. I went back to 3.1 at least while using rafts.
alanlstar
 
Posts: 2
Joined: Mon May 08, 2017 6:18 pm

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby Neep » Thu Aug 17, 2017 9:41 pm

So is the general consensus that it is worthwhile to upgrade to 4 or just stay on 3, given that 4 seems to still have some bugs.....?
User avatar
Neep
 
Posts: 23
Joined: Tue Feb 23, 2016 12:07 am

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby atomic_peach » Thu Aug 17, 2017 11:06 pm

S3D 4 installs into a different folder, so you can have both installed at the same time. I'm unsure if/how the profiles are separated, so I would make a full backup of the v3 just in case. I'm using 4 and haven't found a need to go back, but I still have 3 installed as a backup should the need arise.
User avatar
atomic_peach
 
Posts: 37
Joined: Sun Dec 04, 2016 2:14 am
Location: Philadelphia, PA

Re: Simplify3D Version 4.0 just got released.

Postby rybrentd » Tue Oct 10, 2017 4:04 am

I have noticed some bugs in 4.0 in creating separate print processes within a single object (you could do this anyway in the previous version):

1. S3D will not recognize top and bottom layers in between separate print processes....it only recognizes the top and bottom of the entire object.

For example, if I have a 4.00 mm tall cube and split it into 2 processes:
0.00mm to 2.00mm with 2 top and bottom layers @ 0.20 mm layer height
2.00mm to 4.00mm with 3 top and bottom layers @ 0.20 mm layer height

It will just do 2 bottom layers at the bottom of the object and 3 layers at the top of the object....it did not do this in the previous version.

2. You can't adjust 1st layer height with different processes.

Same as last example, I can't modify that 1st layer at 2.00 mm height in the process.

The variable settings wizard isn't much help either as it crashes constantly regardless of object...and it is essentially doing what I just described but with reduced functionality from the previous version. Overall this a big step backwards in customization of model printing which is disappointing.
User avatar
rybrentd
 
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2016 2:04 am
Location: Columbia


Return to Software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests