Ringing?

Ask the MakerGear community for assistance...
Post Reply
bill_i_am
Posts: 11
Joined: Sun Nov 10, 2019 6:54 pm

Ringing?

Post by bill_i_am » Tue Oct 05, 2021 12:09 am

Hi, my last print looked really poor (attached). The part was printed with the right edge of the image on the bed. I suppose this is ringing? The profile is one I've been using for a while after some many tweaks (speed 4200 fyi). Slicer Simplify3D. Everything feels tight, but the machine seems noisier. I feel the noisiness started after a Rambo replacement in April, but this is rather subjective. This machine is a rescue from about 3 years ago. Now it is a hobbyist machine and is lightly used. I'm hoping the 'forum' could look at the images and suggest areas I should research.

MACHINE DATA:
Start Date Aug 2014
REV B.2
Level 3 Point
Z-End Stop Min/ Top
Start Height Manual w/ screw
Power Supply 24V
Hot End V3b (updated to V4 Rev F/G. November 2019)
Z-micro steps (1/16)
Z motor Silver (2.0)
HBP (Before Igus) {? bushings on heater bed}
Extrdr. Gear Coarse Tooth {looks coarse}
Motor Mount (Plastic) {extruder motor mount is plastic}
Glass (Untaped) {has M2 MakerGear logo film}
Pinion Gear (Std.)
50mm Fan (24v) {missing}
Rambo (1.3) {1.2 or 1.3 from Rambo images S/N 10006474}
40mm Fans 12 V
Rambo case Plastic
PS Case Plastic
Rambo PCBA 1.2e

UPGRADES:
Hot End V4 Rev F/G. November 2019
50mm Fan replaced in extruder upgrade
Rambo Updated Marlin with V4 F/G V1.0.2
New Rambo 1.3L Apr 2021
Attachments
m2_ringing0_sml.jpg
m2_ringing2_sml.jpg

airscapes
Posts: 533
Joined: Wed Jan 31, 2018 11:36 pm

Re: Ringing?

Post by airscapes » Tue Oct 05, 2021 3:50 am

Run M503 and post the output please.

Gwhite
Posts: 317
Joined: Tue Jul 11, 2017 3:38 pm

Re: Ringing?

Post by Gwhite » Tue Oct 05, 2021 3:50 am

I had ringing problems after a couple years when my belts had stretched/loosened. Tightening them definitely improved things a lot.

bill_i_am
Posts: 11
Joined: Sun Nov 10, 2019 6:54 pm

Re: Ringing?

Post by bill_i_am » Tue Oct 05, 2021 10:39 pm

Hi,

Code: Select all

SENT: M503
READ: echo:Steps per unit:
Steps per unit:
READ: echo:  M92 X88.88 Y88.88 Z400.00 E471.50
M92 X88.88 Y88.88 Z400.00 E471.50
READ: echo:Maximum feedrates (mm/s):
Maximum feedrates (mm/s):
READ: echo:  M203 X500.00 Y500.00 Z25.00 E25.00
M203 X500.00 Y500.00 Z25.00 E25.00
READ: echo:Maximum Acceleration (mm/s2):
Maximum Acceleration (mm/s2):
READ: echo:  M201 X9000 Y9000 Z100 E10000
M201 X9000 Y9000 Z100 E10000
READ: echo:Acceleration: S=acceleration, T=retract acceleration
Acceleration: S=acceleration, T=retract acceleration
READ: echo:  M204 S3000.00 T3000.00
M204 S3000.00 T3000.00
READ: echo:Advanced variables: S=Min feedrate (mm/s), T=Min travel feedrate (mm/s), B=minimum segment time (ms), X=maximum XY jerk (mm/s),  Z=maximum Z jerk (mm/s),  E=maximum E jerk (mm/s)
Advanced variables: S=Min feedrate (mm/s), T=Min travel feedrate (mm/s), B=minimum segment time (ms), X=maximum XY jerk (mm/s),  Z=maximum Z jerk (mm/s),  E=maximum E jerk (mm/s)
READ: echo:  M205 S0.00 T0.00 B20000 X20.00 Z0.40 E5.00
M205 S0.00 T0.00 B20000 X20.00 Z0.40 E5.00
READ: echo:Home offset (mm):
Home offset (mm):
READ: echo:  M206 X0.00 Y0.00 Z0.00
M206 X0.00 Y0.00 Z0.00
READ: echo:PID settings:
PID settings:
READ: echo:   M301 P25.89 I1.94 D86.53
M301 P25.89 I1.94 D86.53

airscapes
Posts: 533
Joined: Wed Jan 31, 2018 11:36 pm

Re: Ringing?

Post by airscapes » Wed Oct 06, 2021 2:53 pm

I think this is your problem X20 for max jerk may be causing some of you issues.
This what my m2 is set too.
Recv: echo:Advanced variables: S=Min feedrate (mm/s), T=Min travel feedrate (mm/s), B=minimum segment time (ms), X=maximum XY jerk (mm/s), Z=maximum Z jerk (mm/s), E=maximum E jerk (mm/s)
Recv: echo: M205 S0.00 T0.00 B20000 X4.00 Z0.40 E1.00

Max feed rates seem high but not sure that would matter as they are max
Recv: echo:Maximum feedrates (mm/s):
Recv: echo: M203 X200.00 Y200.00 Z25.00 E25.00

If that doesn't fix it look of something loose or binding that would cause vibration.

bill_i_am
Posts: 11
Joined: Sun Nov 10, 2019 6:54 pm

Re: Ringing?

Post by bill_i_am » Wed Oct 06, 2021 4:40 pm

Thank you! I am on it! Well I will be on it after I put out a desk fire this morning. (:- )

bill_i_am
Posts: 11
Joined: Sun Nov 10, 2019 6:54 pm

Re: Ringing?

Post by bill_i_am » Sat Oct 16, 2021 5:23 pm

In case anyone is wondering... the desk fire turned into a 4-alarm. Back at it, I discovered the V4 filament drive exploded. More on the ringing after I get this fixed.
Attachments
v4_filament_drive_small.jpg

bill_i_am
Posts: 11
Joined: Sun Nov 10, 2019 6:54 pm

Re: Ringing?

Post by bill_i_am » Wed Nov 03, 2021 6:23 pm

In case anyone wonders... the lower jerk setting did quiet down the machine. Still some ringing, but I discovered an additional problem which I will open in a new post as it seems worthy of its own topic.

Thanks all for the insights!

Post Reply